Hvorfor innovation er en nødvendig holdsport

Den britiske videnskabsjournalist og forfatter Matt Ridley er netop udkommet med sin nye bog How Innovation Works 

Ifølge Ridley er innovation en holdsport. Det foregår gradvis og ikke pludseligt. I et interview med en journalist fra Weekendavisen marts 2021 forklarer Ridley, at ofte involverer innovation et lykketræf, mens det i bagklogskabens klare lys forekommer uundgåeligt.

Grundlæggende forudsætter innovation, ifølge Ridley:

  • frihed til at eksperimentere
  • frihed til at fejle og begynde forfra
  • frihed til at skifte mening
  • frihed til at prøve ting, som andre ikke har foreslået eller giver tilladelse til  

Han taler for at indføre et princip om gensidig anerkendelse, sådan at hvis noget er sikkert nok for Sverige, er det også tilfældet for Danmark og andre lande. Hans pointe er, at hvis noget er sikkert nok for Frankrig, gælder det nok også i Tyskland. Hvis vi lod landene eksperimentere, sådan at ungarere, tyskere, italienere og spaniere prøver forskellige ting, ville nogen komme op med en brillant idé, og så kunne man lære af hinanden.  

For mig handler innovation ikke kun om at opfinde noget nyt, men nok så meget om, at det nye gøres tilgængeligt for den brede befolkning og fungerer stabilt. Det handler ikke om den første prototype, men om at rulle et produkt ud
Matt Ridley, videnskabsjournalist og forfatter

Netop tanken om at udøve intelligent holdsport er ånden i arbejdsfællesskabet GovTech Midtjylland. GTM er født til at fungere som et fællesskab for udvikling og implementering af konkrete digitale og teknologiske løsninger. Formålet er præcis at etablere flere projektspor, som forskellige GTM-partnere deltager i og dermed udvikler på vegne af resten af fællesskabet. Så med Ridley’s briller på, er GTM godt på vej. Det giver langt bedre mening at løse enorme innovationsopgaver i et fællesskab. 

Ridley er forfatter til en række bøger om evolution og videnskab. Hans bøger er oversat til 31 forskellige sprog og solgt i millionoplag. Ridleys Ted Talk ”Når ideer har sex” er set 2,5 millioner gange, og han har vundet flere priser. 

Find artiklen fra weekendavisen her: Frihed er det bedste guld | Weekendavisen
Ridleys Ted Talk kan ses her: When ideas have sex | Matt Ridley - YouTube