Automatiseret egenkontrol på temperatur i køleskabe og frysere
Ved at digitalisere temperaturregistreringen med sensorer kan en vigtig del af egenkontrollen automatiseres

Automatisér en del af egenkontrollen – og frigiv tid til kerneopgaven
I kommunale køkkener bruger personalet dagligt tid på at måle og notere temperaturer i køleskabe og frysere. Det er en del af egenkontrollen – men det er også en rutine, som kan forglemmes og derved medføre fejl. Manglende registrering kan resultere i bøder på op til 10.000 kr., og opdages temperaturudsving for sent, kan både mad og medicin gå tabt.
Med en IoT-baseret løsning automatiseres den del af egenkontrollen, der handler om temperaturregistrering. Trådløse sensorer måler temperaturen løbende og data gemmes i database og vises i et digitalt dashboard. Hvis en måling ligger uden for det tilladte område, sendes advarsel til personalet – så man hurtigt kan reagere.
"Sensorerne er vores sikkerhed for, at fødevarerne altid bliver opbevaret korrekt"
Ved at montere IoT sensorer i medicinskabe, køleskabe og frysere kan man få en lang række gevinster:
-
Automatisk temperaturregistrering – erstatter manuelle målinger
-
Alarmering via e-mail ved temperaturer udenfor ønsket område
-
Giver indsigt og historik til brug for dokumentation af egenkontrol
-
Mindsker risiko for madspild og unødigt energiforbrug
-
Sparer tid - op til 20 minutter dagligt
Løsningen gør temperaturkontrollen nemmere og mere pålidelig
Løsning med GTMs IoT-infrastruktur
Med GovTech Midtjyllands IoT infrastruktur kan der etableres en løsning, som anvender LoRaWAN-baserede temperaturmålere. Sensorernes data opsamles, gemmes og visualiseres i dashboards i det medfølgende værktøj.
Indledningsvis skal man sammen med de involverede afdelinger, afklare hvilke skabe der skal overvåges, samt hvem der skal have adgang til siden med visualisering af data og hvem der skal modtage notifikationer. De konkrete temperatur intervaller og tolerancer for alarmer skal besluttes.
En primær kontaktperson udpeges typisk pr. køkken eller afdeling og relevante medarbejdere tilføjes for at sikre en smidig implementering.
Køkkenet skal definere:
- Hvilke enheder der skal overvåges
- Hvem der skal modtage alarmer
- Hvem der skal have adgang til visualiseringer af data
Når systemet er sat op, vil sensorerne automatisk registrere temperaturer som kan tilgås via visualiseringer og personalet kan modtage besked, hvis:
- Temperaturen i et skab er udenfor det ønskede normal-område over en periode
- Temperaturen vender tilbage til normal
- En sensor mister forbindelsen til systemet, så manuel kontrol midlertidigt bliver foretaget
-
Sensorer: ca. kr. 400 pr. skab
- LoRaWAN gateway: ca. kr. 2000,- pr. stk. (indendørs)
-
Konfigurering af sensorer og IoT-platform: ca.1-2 timer
-
Montering af gateway og første sensor: ca. 1-2 timer
-
Visualisering og dataanalyse: Der er etableret Dashboards i GovTech Midtjylland IoT infrastrukturen til formålet, som kan tilpasses efter behov
- Derudover tid til planlægning og løbende dialog med køkkenpersonalet
Denne case kan løses ved hjælp af GovTech Midtjyllands IoT Infrastrukur, bestående af to applikationer - OS2IoT (IoT netværk og datafordeler) samt Data Context Manager (IoT platform til opbevaring, udveksling og visualisering af IoT data).
Med dette setup kan der etableres et LoRaWAN-netværk som IoT-sensorer kan tilknyttes og sende data igennem. I Data Context Manager gemmes data og i det medfølgende visualiseringsværktøj Grafana kan data præsenteres og skabe indsigt. Det er også fra Grafana at alarmer kan sættes op og sendes vha. indbygget mailserver.
Sensorerne kan sættes til at sende data - f.eks. hvert 10. minut, som gemmes i databasen i Data Context Manager hvorfra visualiseringsværktøjet har adgang til dem.
På grund af brugen af LoRaWAN netværk, kan sensorerne være batteridrevne, hvilket er med til at gøre casen mulig, ift. placeringen i f.eks. et køleskab eller fryser.
LoRaWAN netværket oprettes ved hjælp af såkaldte Gateways i OS2IoT.
Hvis kommunen allerede har et LoRaWAN netværk, kan der allerede være dækning og alternativt kan netværket udvides med en ekstra gateway. Man kan udvide netværk med små indendørs gateways som ofte kan dække en mindre bygning, eller med en større udendørs version som dækker et større område.
Er du interesseret i at høre mere om løsningen og hvordan den kan implementeres i din kommune?
Kontakt os på post@govtechmidtjylland.dk for mere information.
I Aarhus Kommune har man anvendt GTM's IoT infrastruktur, suppleret med andre IT komponenter og kommunens SMS-løsning.
De ekstra komponenter (NodeRed og Python scripts) hjælper med at automatisere nogle af processerne og SMS anvendes som alternativ til den e-mail notificering, som er default i Grafana.
I foråret 2025 er der implementeret 100 ud af forventet 2000 køleskabe og frysere.