Behovsstyret rengøring
Effektiv rengøring baseret på faktisk brug frem for faste tidsplaner, der sikrer optimeret ressourceanvendelse og bedre service for borgerne.

Datadrevet rengøring – der hvor behovet er størst
Traditionelle rengøringsplaner tager sjældent højde for, hvor meget faciliteterne faktisk bliver brugt. Det betyder, at nogle områder rengøres for ofte, mens andre med højt belastning overses. Ved at bruge sensorer og data kan kommuner styre rengøringsindsatsen efter reelt behov – og dermed forbedre både hygiejne, arbejdsgange og ressourceforbrug.
Norddjurs Kommune har implementeret behovsdrevet rengøring i offentlige toiletter ved kyst og i byområder. Her har data vist store forskelle i belastning, som har gjort det muligt at tilpasse rengøringsfrekvensen dynamisk – f.eks. øge indsatsen i højsæsonen og nedskalere, hvor det ikke er nødvendigt.
"Når vi aktivt bruger data, får vi en rengøringsplan, der rent faktisk fungerer. Det gør det også lettere at håndtere klager, når vi kan dokumentere det reelle behov"
Med IoT sensorer på f.eks. kontorer og toiletter kan der etableres datagrundlag for at lave behovsdrevet rengøring og:
-
Forbedre hygiejne og serviceniveau i travle områder
-
Undgå overforbrug af rengøringsmidler, vand, energi og evt. kørsel
-
Tilpasse arbejdstider og opgaver efter faktiske behov
- Få indsigt ift. uønskede lange ophold f.eks. på offentlige toiletter
Løsningen giver fleksibilitet i planlægningen og skaber et mere effektivt arbejdsmiljø for rengøringspersonalet – samtidig med at kommunen reducerer unødvendigt ressourceforbrug.
Løsning med GTMs IoT-infrastruktur
Med GovTech Midtjyllands IoT infrastruktur kan der etableres en løsning, som anvender LoRaWAN-baserede IoT sensorer.
For at implementere løsningen kræves et samarbejde mellem flere aktører:
- Planlægningsansvarlig: Tilpasser rengøringsplanen baseret på data.
- Driftsplanlægger: Overvåger data og identificerer mønstre i brugen af faciliteter.
- Bygningsdrift og udbudsteam: Sikrer integration i eksisterende rengøringsaftaler.
- Rengøringspersonale: Dokumenterer udført rengøring via digitale systemer.
Løsningen bygger på sensorer, der registrerer:
- Hvornår og hvor længe faciliteterne bliver brugt.
- Brugsfrekvens, så rengøringsplaner kan justeres dynamisk.
Sensorerne sender data til en IoT-platform, hvor det analyseres og visualiseres. I nogle kommuner dokumenterer rengøringspersonalet deres indsats ved at tage et billede i et digitalt system, hvilket sikrer gennemsigtighed i opgaveudførelsen.
I Norddjurs Kommune gennemgås data ugentligt for at sikre korrekt drift, herunder sensorernes batteristatus og mønstre i facilitetsbrug.
-
-
Sensorer: ca. kr. 400 pr. stk.
- LoRaWAN gateway: ca. kr. 2000,- pr. stk. (indendørs)
-
Konfigurering af sensorer og IoT-platform: ca.1-2 timer
-
Montering af gateway og første sensor: ca. 1-2 timer
-
Visualisering og dataanalyse: Der er etableret Dashboards i GovTech Midtjylland IoT infrastrukturen til formålet, som kan tilpasses efter behov
-
Denne case kan løses ved hjælp af GovTech Midtjyllands IoT Infrastrukur, bestående af to applikationer - OS2IoT (IoT netværk og datafordeler) samt Data Context Manager (IoT platform til opbevaring, udveksling og visualisering af IoT data).
Med dette setup kan der etableres et LoRaWAN-netværk som IoT-sensorer kan tilknyttes og sende data igennem. I Data Context Manager gemmes data og i det medfølgende visualiseringsværktøj Grafana kan data præsenteres og skabe indsigt. Det er også fra Grafana at alarmer kan sættes op og sendes vha. indbygget mailserver.
Til casen kan anvendes sensorer med en PIR sensor, der registrer tilstedeværelse vha. varmeudstråling. Sensorerne afleverer data, som gemmes i databasen i Data Context Manager hvorfra visualiseringsværktøjet har adgang til dem.
På grund af brugen af LoRaWAN netværk, kan sensorerne være batteridrevne, hvilket gør at de ikke skal have fast strøm.
LoRaWAN netværket oprettes ved hjælp af såkaldte Gateways i OS2IoT.
Hvis kommunen allerede har et LoRaWAN netværk, kan der allerede være dækning og alternativt kan netværket udvides med en ekstra gateway. Man kan udvide netværk med små indendørs gateways som ofte kan dække en mindre bygning, eller med en større udendørs version som dækker et større område.
Er du interesseret i at høre mere om løsningen og hvordan den kan implementeres i din kommune?
Kontakt os på post@govtechmidtjylland.dk for mere information.
Andre løsninger
Norddjurs deltog i GTM projektet om behovsstyret rengøring på de offentlige toiletter i kommunen.
Her har IoT Fabrikken leveret sensorer og bagvedliggende system med Dashboards og funktionalitet til indsigt og planlægning af rengøringen.
Omkostningerne til rengøring har været stigende fra før sensorerne er sat op, men klagerne er næsten forsvundet, fordi rengøringen passer til brugen af toiletterne. Der er yderligere sparet kørselstimer og brandstof.
Efter afslutning af projektet har Norddjurs udvidet med flere sensorer ved IoT Fabrikken på et andet projekt.