IoT-løsning til indsigt og forebyggelse af vandspild i bygninger
Minimér vandspild, forebyg skader og undgå uventede regninger med IoT-baseret overvågning af vandforbrug

IoT gør det muligt at stoppe vandspild i alle kommunale bygninger
Løbende toiletter, skjulte rørbrud og utætheder i installationer kan medføre store, uventede udgifter i offentlige bygninger – ofte uden at nogen opdager problemet før vandregningen lander.
Mange kommunale bygninger har ikke adgang til timebaserede forbrugsdata fra forsyningsselskabet. Data gør at vandspild kan opdages hurtigt og med IoT kan alle bygninger overvåges.
Ved at installere IoT sensorer på hoved- og/eller bi-ledninger, i bygninger hvor man ikke har adgang til timebaserede forbrugsdata, kan kommuner få indsigt i vandforbrug i løbet af døgnet, hvilket giver mulighed for at:
-
Reagere hurtigt på vandspild og lækager
-
Forebygge større skader og reparationer
-
Forbedre bæredygtigheden og reducere ressourceforbruget
Løsningen kan alarmere og giver et klart datagrundlag, der gør det lettere at prioritere tekniske indsatser. Løbende toiletter i en bygning kan koste over 100.000 kr. om året – en udgift der kan undgås med denne IoT case.
Løsning med GTMs IoT-infrastruktur
Med GovTech Midtjyllands IoT infrastruktur kan der etableres en løsning, som anvender LoRaWAN-baserede vandmålere, der installeres på bygningens hoved- og/eller bi-vandledning. Sensorernes data opsamles, gemmes og visualiseres i dashboards i det medfølgende værktøj.
Udover de tekniske komponenter, er der behov for følgende ressourcer:
- Vandmålerne skal evt. monteres af VVS'er
- Vandmålerne skal konfigureres i Govtech Midtjyllands IoT infrastruktur.
- Dashboards skal overvåges og kan suppleres med alarmer.
- Driftspersonale som adviseres ved tegn på vandspild og lokaliserer det konkrete problem.
Samarbejdet mellem teknik og drift sikrer, at vandspild opdages og håndteres hurtigt – og at både økonomiske og miljømæssige konsekvenser minimeres.
-
Sensorer og gateways: ca. 2.500 kr. pr. bygning
-
Konfigurering af sensorer og IoT-platform: ca. 2 timer
-
Montering af sensorer: ca. 2 timer + evt. VVS-udgifter
-
Visualisering og dataanalyse: Der er etableret Dashboards i GovTech Midtjylland IoT infrastrukturen til formålet, som kan tilpasses efter behov.
Denne case kan løses ved hjælp af GovTech Midtjyllands IoT Infrastrukur, bestående af to applikationer - OS2IoT (IoT netværk og datafordeler) samt Data Context Manager (IoT platform til opbevaring, udveksling og visualisering af IoT data).
Med dette setup kan der etableres et LoRaWAN-netværk som IoT-sensorer kan tilknyttes og sende data igennem. I Data Context Manager gemmes data og i det medfølgende visualiseringsværktøj Grafana kan data præsenteres og skabe indsigt. Det er også fra Grafana at alarmer kan sættes op og sendes vha. indbygget mailserver.
Sensorerne kan opsamle data i faste tidsintervaller - f.eks. hver time, som gemmes i databasen i Data Context Manager hvorfra visualiseringsværktøjet har adgang til dem.
På grund af brugen af LoRaWAN netværk, kan sensorerne være batteridrevne, og dermed ikke kræve adgang til fast strøm.
LoRaWAN netværket oprettes ved hjælp af såkaldte Gateways i OS2IoT.
Hvis kommunen allerede har et LoRaWAN netværk, kan der allerede være dækning og alternativt kan netværket udvides med en ekstra gateway. Man kan udvide netværk med små indendørs gateways som ofte kan dække en mindre bygning, eller med en større udendørs version som dækker et større område.
Er du interesseret i at høre mere om løsningen og hvordan den kan implementeres i din kommune?
Kontakt os på post@govtechmidtjylland.dk for mere information.
Andre løsninger
Data fra målere på hoved vandledningen, gør det muligt at igangsætte en undersøgelse, i den pågældende bygning, af hvor vandspildet konkret stammer fra.
Søgningen efter fejlkilden kan afhjælpes ved at supplere med flere IoT sensorer - f.eks. ved også at opsætte sensorer på bi-ledninger eller på de enkelte toiletter.