Gå til hovedindhold

Et dansk-svensk samarbejde baner vejen for datadrevne klimaløsninger

I GovTech Midtjylland er vi glade for af at være en aktiv del af InnoTech – TaskForce, et EU-projekt, der sætter fokus på at understøtte den grønne omstilling i kommuner og regioner ved hjælp af data og digitalisering.

Indhold

    InnoTech – TaskForce er et ambitiøst EU-projekt, der har sat sig for at sætte fart på den grønne omstilling i kommuner og regioner. Projektet, der blev skudt i gang i starten af 2023 og løber frem til udgangen af 2025, er et unikt samarbejde mellem en lang række partnere og eksisterende taskforces, herunder GTM og F2D2. Visionen er klar: At skabe en platform for skalerbare grønne løsninger, hvor kommuner, regioner, vidensinstitutioner og virksomheder på tværs af Danmark og Sverige kan arbejde sammen om at udvikle og implementere datadrevne løsninger, der bidrager til en mere bæredygtig fremtid. For GTM er det særdeles meningsfuldt at være en del af projektet og et værdifuldt samarbejde hvor vi kan udveksle viden og lære af hinandens erfaringer med datadrevne løsninger i kommunalt regi.

    Som en del af InnoTech – TaskForce projektet udvikles der et procesværktøj, der skal sikre mere robuste og skalerbare løsninger. Værktøjet er specielt designet til at imødekomme de udfordringer, der ofte opstår i teknologitunge dataprojekter. 

    GTM's bidrag i InnoTech – TaskForce projektet sker blandt andet gennem konkrete demonstrationsprojekter i samarbejde med Horsens og Holstebro Kommune. 

     

    Sensordata skal hjælpe Horsens med at undgå oversvømmelser

    GTM samarbejder med Horsens Kommune på en case, der handler om intelligent styring af vandflow ved slusen, der er placeret ved Bygholm Sø. Slusen styrer hvor meget vand der er i søen samt i Bygholm Å, der går ned gennem byen og har udløb i Horsens fjord. Projektet sigter mod at udvikle et system, der på basis af data om vandstand (sø og hav), vandflow og nedbør automatisk styrer vandmængden, der ledes gennem slusen ved Bygholm Sø. Data vil blive opsamlet af forskellige IoT-sensorer på forskellige lokationer i byen og sendt videre til OS2iot platformen, hvorefter data kan visualiseres i Grafana.

    Resultatet skal være klimasikringssystem, hvor sensordata spiller en afgørende rolle i bestræbelserne på at sikre Horsens mod fremtidige oversvømmelser.

     

    IoT-referencebygning i Holstebro Kommune

    I GTM samarbejder vi med Holstebro Kommune om en case, der fokuserer på at gøre idrætsfaciliteter til smarte IoT-referencebygninger. Formålet er at anvende sensorer og data til at optimere bygningernes brug og energiforbrug, hvilket på sigt kan bidrage til en mere bæredygtig byudvikling i Holstebro.

    GTM støtter arbejdet med at etablere IoT-referencebygninger samt den nødvendige IoT-infrastruktur, der muliggør indsamling af forskellige bygningsdata. Disse data skal herefter anvendes til at træffe informerede, datadrevne beslutninger om energioptimering.

     

    Fra pilotsyge til skalerbare succeshistorier

    Et centralt element i InnoTech – TaskForce er at skabe grundlag for at undgå den såkaldte "pilotsyge" – at sikre at pilotprojekter ikke ender som isolerede succeshistorier, men i stedet bliver skaleret og implementeret i bredere skala. For at imødegå denne udfordring arbejder taskforcen på at et "360 graders procesværktøj", der skal sikre en effektiv og sammenhængende tilgang til projekterne.                    

    Demonstrationsprojekterne spiller en afgørende rolle i at teste og kvalificere procesværktøjet. Ved at afprøve procesværktøjet i forbindelse med vores demonstrationsprojekter får vi værdifuld feedback, der kan bruges til at finpudse og optimere værktøjet. Målet er at udvikle et robust og anvendeligt procesværktøj, der kan bane vejen for en succesfuld implementering af grønne løsninger i kommuner og regioner.

     

    Sidst opdateret: 8. november 2024