Gå til hovedindhold

Køleskabssensorer skal effektivisere logføring og undgå madspild

Aarhus Kommune ser gevinstpotentiale i IoT-teknologien og har igangsæt et projekt hvor målet er at implementere temperatursensorer i køleskabe og frysere på 150-200 lokationer.

  • Læs op

Indhold

    Installation af IoT temperatursensorer i køleskabe og frysere i kommunerne kan føre til betydelige besparelser og effektivisering af processer. Kommuner har ofte mange køleskabe og frysere til opbevaring af mad og medicin i forskellige institutioner, herunder plejehjem, skoler og daginstitutioner. Ved at implementere temperatursensorer, der løbende indsamler data om temperaturen, kan kommunerne opnå en række fordele: 

    • Reduceret mad- og medicinspild: Sensorer overvåger konstant temperaturen og sender alarmer ved afvigelser, hvilket gør det muligt at reagere hurtigt og forhindre spild. Der er eksempler på at defekte køleskabe og frysere har ført til at mad og medicin for flere tusind kroner måtte kasseres. Køleskabs- og frysesensorer kan hjælpe med at undgå lignende situationer. 
    • Minimering af bøder: Fødevarestyrelsen har strenge krav til temperaturstyring af fødevarer. Med temperatursensorer er det i højere grad muligt at understøtte disse krav og derved mindske risikoen for bøder. 
    • Tidsbesparelse: Der er krav om logføring af temperaturen, og dette er en manuel og tidskrævende opgave. Temperatursensorer bidrager til at automatisere dele af denne proces og frigør tid til andre opgaver. Udregninger viser en estimeret tidsbesparelse på 2 timer ugentligt ved installation af sensorer i 15 køleskabe og 5 frysere.  
    • Forbedret energieffektivitet: Temperatursensorer giver et samlet overblik over temperaturer i alle køleskabe og frysere. Dette gør det lettere at identificere potentielle problemer og sikre en energieffektiv og optimal opbevaring af mad og medicin. 

     

    Implementering i gang i Aarhus Kommune                                                                                                    

    I Aarhus Kommune ser man gevinstpotentialet og har allerede har påbegyndt implementering af temperatursensorer i et nyt pilotprojekt. Sensorerne installeres i køleskabe i bygninger på forskellige udvalgte lokationer. Erfaringerne fra projektet vil danne grundlag for en fuld udrulning i starten af 2025, hvor sensorer forventes installeret på 150-200 lokationer. 

    Samlet set kan implementering af temperatursensorer i kommuner føre til betydelige besparelser på både mad, medicin og administration. Det er en investering, der hurtigt kan tjene sig selv hjem gennem reduceret spild og sikre en mere bæredygtig og omkostningseffektiv drift, som kommer både borgere og medarbejdere til gode. 

    Kontakt GTM på post@govtechmidtjylland.dk, hvis du vil høre mere om casen og Aarhus Kommunes projekt. 

    Sidst opdateret: 21. oktober 2024