Gå til hovedindhold

Randers Kommunes vej til en mere energieffektiv fremtid

Randers Kommune investerer i en grønnere fremtid ved at udstyre bygninger med intelligente målere og sensorer.

Indhold

    Vidste du at bygninger står for cirka 40% af Danmarks samlede energiforbrug? For at imødegå en bæredygtig fremtid er det afgørende, at vi finder nye løsninger til at reducere energiforbruget i vores bygninger. I Randers Kommune er man i fuld gang med et ambitiøst projekt, der skal digitalisere kommunens bygninger ved at sætte målere op for at optimere energiforbruget.  

    Fra pilotprojekt til storskala-løsning 
    Projektet er i øjeblikket i en pilotfase, hvor forskellige typer målere og sensorer testes i forskellige kommunale bygninger. Selvom opgaven er stor med at få alle systemer til at fungere optimalt fra starten, er det samlede mål klart: at opnå en dybdegående forståelse af kommunens forbrug og identificere områder, hvor der kan opnås betydelige besparelser.  

    Nye målere afslører splid og sikrer store besparelser  
    Traditionelt set har det været en udfordring for kommuner at holde øje med deres vand- og energiforbrug. Den hidtidige praksis har medført en usikkerhed om det faktiske forbrug, hvilket er med til at øge risikoen for økonomiske overraskelser. Forestil dig et toilet, der løber konstant, eller en radiator i en skole, der bruger mere energi end nødvendigt. Med de nye intelligente målere, som Randers Kommune implementerer, kan sådanne problemer identificeres øjeblikkeligt. Ved at overvåge forbruget i realtid, helt ned på timebasis, kan kommunen opdage og afhjælpe unormalt højt forbrug, hvilket fører til både økonomiske besparelser og en mere bæredygtig drift.  

    Forberedt på fremtidens krav 
    Samtidig med at Randers Kommune sikrer økonomiske besparelser, er projektet også et proaktivt skridt mod at imødekomme de stigende krav til energieffektivitet og indeklima i bygninger. Det nye EU-bygningsdirektiv stiller stadig højere krav til bygningers energiforbrug og indeklima . Ved at implementere intelligente målesystemer kan kommunen dokumentere, at deres bygninger lever op til disse krav. Data fra målerne kan bruges til at identificere områder, hvor der kan optimeres yderligere, og til at træffe informerede beslutninger om renovering og vedligeholdelse. På denne måde sikrer Randers Kommune ikke kun, at deres bygninger er bæredygtige, men også at de er forberedt på fremtidens lovgivning.

    Sidst opdateret: 19. november 2024