Gå til hovedindhold

EMS indkøb

Et EMS (Energy Management System) køb er et større valg og når man laver om i sin infrastruktur er det vigtigt at tænke sig om.

  • Læs op

Indhold

    Et EMS (Energy Management System) køb er et større valg og når man laver om i sin infrastruktur er det vigtigt at tænke sig om, så man får det rigtige setup som kan hjælpe en i mange år ud i fremtiden og ikke give ekstra omkostninger, når et nyt behov opstår.

    Som indkøber skal du være opmærksom på blandt andet følgende:

    1. Vurder om du ønsker måleropsamling eller energiledelsesstyring?
      Vælg hvad du ønsker at kunne i fremtiden med dine data.

    2. Få lavet af stabilt stamdatasetup
      Sikre at data bliver opbevaret struktureret, så du kan bruge et i mange sammenhænge. Sørg for systematik med fx for at nummerere bygninger ens, når du skal kunne samle data på tværs.

    3. Sørge for at data bliver gemt
      Du skal eje dine data og sikre at du har historik over bygningens mønstre. Dataopbevaring kan hjælpe dig med dels med at kunne vurdere udviklingen på bygningerne og måske i fremtiden at koble AI på din bygning. Dataopbevaring kan fx være i via IoT-infrastruktur komponenter.

    4. At du får et åben API af stamdata og beregnet data (rapportdata)
      For at fremtidssikre dine muligheder, skal data være tilgængelig og frit kan bruges i alle de situationer du kunne have behov for det i fremtiden

    5. Sørge for at få implementering lokalt forankret og med høj brugervenlighed for dem på gulvet
      Implementering er vigtig og glem derfor ikke at det skal være let for driftsmedarbejderne at komme i gang med at lave energibesparelser. Start med vand, som er lettest at forbedre

     

    Dette kan hjælpe dig på vej ud over din sædvanlige kravspecifikation og dialog med leverandør.
    Vær også opmærksom på de kommende lovkrav som kommer for forsyningsdata, da der vil komme data automatisk, men i en ikke kontrolerbar format. (Nyt forsynlingsdigitaliseringsprogram, ens.dk)

    Herning og Aarhus har haft en dialog om EMS sammen med GTM.  

    Sidst opdateret: 11. juli 2024