Gå til hovedindhold

IoT-løsning til indsigt og forebyggelse af vandspild i bygninger

Minimér vandspild, forebyg skader og undgå uventede regninger med IoT-baseret overvågning af vandforbrug

Indhold

    Hvad handler casen om?

    Utætte rør, løbende toiletter og rørbrud kan føre til store ekstraudgifter på vandregningen. IoT-sensorer giver indsigt i vandforbruget i bygninger og sender advarsler ved unormal aktivitet, så fejl kan opdages og udbedres hurtigt. Dette kan spare kommuner for betydelige beløb, forbedre ressourceforbruget og understøtte bæredygtige initiativer.

    "Når sensorerne registrerer unormal aktivitet i vandforbruget, kan vi hurtigt ringe ud eller sende en medarbejder for at finde og løse problemet."

    Leder af Digitalisering

    Randers Kommune er i gang med at implementere løsningen i flere af deres offentlige bygninger for at minimere vandspild og forbedre ressourceeffektiviteten.

    Læs mere om casens detaljer herunder

    Vandspild kan føre til store økonomiske og miljømæssige konsekvenser. Offentlige bygninger med mange vandinstallationer kan have skjulte lækager eller løbende toiletter, som er svære at opdage uden hyppige målinger. Vandspild er uventede udgifter, der kan tage midler fra vigtige områder i budgettet.

    Med IoT-teknologi kan kommuner:

    • Hurtigere identifikation og reaktion på vandspild

    • Reducerede unødvendige udgifter og økonomiske besparelser

    • Forbedret bæredygtighed gennem mere effektiv vandstyring

    • Optimeret ressourceforvaltning i kommunale bygninger

    IoT-teknologi gør det muligt at overvåge vandforbruget og reagere hurtigt for, at minimere spild og reducere omkostninger.

    Denne IoT-løsning sikrer præcis overvågning af vandforbruget i offentlige bygninger ved hjælp af LoRaWAN-baserede sensorer. På baggrund af indblik i unormalt vandforbrug kan handling igangsættes og evt. suppleres med alarmering via email, så teknisk personale kan igangsætte udbedringer hurtigst muligt.

    Løsningen giver:

    • Hurtig identifikation af vandspild
    • Reducerede omkostninger til reparationer og vandskader
    • Bedre ressourceforvaltning i kommunale bygninger 

    I bygninger uden hyppige vanddata fra forsyningsselskaberne, kan det være svært at opdage vandspild i tide. IoT-løsningen sikrer konstant overvågning og kan afsløre uventede udsving. For eksempel kan ekstra udgift til løbende toiletter i en spejderhytte koste op til 80.000 kr. årligt, hvis det ikke opdages før fakturaen modtages.

    Løsningen anvender LoRaWAN-baserede vandmålere, der installeres på hovedvandledningen og integreres med GovTech Midtjyllands IoT-infrastruktur, OS2IoT og Data Context Manager. Data opsamles, hvilket gør det muligt at reagere hurtigt på unormal vandaktivitet. 

    Bud på organisering:

    • Teknisk personale overvåger data via dashboards og modtager alarmer ved afvigelser.

    • Bygningsansvarlige kan tilgå information gennem en mobilapp for nem adgang.

    • Ved registrering af uventet vandforbrug kan en medarbejder hurtigt sendes til stedet for at identificere og løse problemet.

    Denne struktur sikrer, at vandspild opdages og håndteres effektivt, hvilket reducerer både økonomiske og miljømæssige konsekvenser.

    • Sensorer og gateways: ca. 2.500 kr. pr. bygning

    • Konfigurering af sensorer og IoT-platform: ca. 2 timer

    • Montering af sensorer: ca. 2 timer + evt. VVS-udgifter

    • Visualisering og dataanalyse: Der er etableret Grafana dashboards i GTM samarbejdet, som man kan tilpasse efter ønske og behov. Alternativt skal der bruges tid på at lave dashboards og alarmering i det visualiseringsværktøj man ønsker at bruge i stedet - f.eks. PowerBI



    Sensorerne måler vandgennemstrømning i faste tidsintervaller og data afleveres via LoRaWAN netværket til OS2IoT, hvor data fra sensorerne fortolkes, inden de gemmes i Data Context Manageren. 
    Dataene kan herfra visualiseres i Grafana, hvor der også kan etableres alarmer, eller afleveres til andre systemer, f.eks. PowerBI eller andre værktøjer, som man foretrækker.

    Er du interesseret i at høre mere om løsningen og hvordan den kan implementeres i din kommune?

    Kontakt os på post@govtechmidtjylland.dk for mere information.

    Sidst opdateret: 25. marts 2025